Není to tak dávno, co se v našich kuchyních využíval z olejů pouze ten slunečnicový a z něj se připravovalo vše, od teplé kuchyně až po tu studenou. Postupem času si cestu do českých domácností prošlapal olej olivový a tím byla započata zlatá éra olejů.
Řepkový olej byl dlouhou dobu v pozadí, ale výzkumy prokázaly jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Jeho prospěch tkví především v jedinečném složení mastných kyselin. Jsou v něm zastoupeny jak omega 3 alfa-linolenová mastná kyselina, tak kyselina linolová z řady omega 6, a to ve velmi výhodném poměru 1:2, tedy mnohem příznivějším než u řady jiných rostlinných olejů. Nejvíce zastoupená je v řepkovém oleji kyselina olejová, někdy označovaná také jako omega 9 nenasycená mastná kyselina, a to téměř z 50-60 %. Kyselina olejová je oxidačně stabilní a díky ní je olej všestranně použitelný jak ve studené kuchyni, tak i na krátké smažení. Více se o řepkovém oleji dočtete v tomto článku.
Omega 3 mastné kyseliny nejsou v rostlinných zdrojích tak široce zastoupeny, kvůli čemuž také často scházejí i v našich jídelníčcích. Proto je vhodné právě řepkový olej jako zdroj těchto důležitých mastných kyselin do jídelníčku zařadit.
Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin je také olej lněný a z exotičtějších druhů také olej z dnes tolik oblíbených chia semínek.
Lněný olej, který pro nás dnes není tolik typický, byl ale v našich krajích kdysi velmi oblíbený. Hospodyně jej kupovaly přímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom, že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo. Díky vysokému zastoupení polynenasycených mastných kyselin podléhá snadno oxidaci, je tedy nejlepší ho konzumovat za čerstva.
Chia olej je složením mastných kyselin velmi podobný lněnému. Oba oleje mají vysoký obsah esenciálních omega 3 MK a stejně jako oleji lněnému, je oleji z chia semínek přisuzován pozitivní vliv na lidské zdraví.
Právě s těmito oleji bohatými na omega 3 nyní nově přichází na trh společnost Fabio Produkt, s.r.o.
FABIOFIT Omega 3,6,9 je za studena lisovaný, šetrně rafinovaný olej ze směsi 50 % řepkového, 40 % lněného a 10 % chia oleje. Směs těchto olejů vyniká unikátním složením MK s obsahem již výše zmíněných mastných kyselin omega 3 (31 %), omega 6 (16 %) a kyseliny olejové omega 9 (37 %). Je vyroben šetrnou fyzikální rafinací bez chemických přísad, která prodlužuje jeho trvanlivost a umožňuje použití jak ve studené tak i teplé kuchyni, vyjma dlouhého smažení a fritování.
FABIO lněný olej a chia olej jsou za studena lisované oleje, balené do tmavého skla, aby bylo zabráněno ztrátě cenných látek působením světla. Tyto oleje jsou vhodné pro použití ve studené kuchyni nebo pro dochucení hotových pokrmů, protože tak si zachovávají všechny cenné složky.
Nebojte se vyzkoušet i tyto méně tradiční oleje a obohatit jídelníček o cenné omega 3 kyseliny!
Společnost Fabio Produkt, s.r.o. se sídlem v Holíně je ryze rodinná firma, která více než 25 let vyrábí rostlinné oleje vysoké kvality v srdci Českého ráje.
Dne 1. února 2017 se navíc tato firma rozrostla o svoji první prodejnu na Valdštejnově náměstí v Jičíně.
Prodejna s názvem FABIO OCHUTNEJTE REGION, je zaměřena především na široký výběr vlastních výrobků (olejů), ale nabízí také regionální a farmářské potraviny, které můžete rovnou na místě ochutnat, vybraný sortiment pro zdravý životní styl a domácí pečené výrobky. Zajímavostí je ekologický prodej „BEZOBALU“.
Otevírací doba prodejny: Po - Pá 7:00 – 17:30, So 7:30 – 12:00
Všechny produkty můžete zakoupit v kamenné prodejně v Jičíně nebo na stránkách www.fabioshop.cz.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Soudím, že se dá používat jen tak, celé - viděla jsem v obchodech například slané pečivo (celozrnné bagetky a podobně) sypané lněným semínkem (celým, nedrceným), drcené nebo mleté je asi snadněji stravitelné.